Jedná se o metabolické onemocnění, při kterém naše tělo nedokáže efektivně hospodařit s cukrem – glukózou.
PŘÍČINY DIABETU
Základní příčinou je neschopnost produkovat nebo efektivně využívat hormon inzulín. Inzulín je peptidový hormon produkovaný Langerhansovými ostrůvky pankreatu. Jeho úkolem je řídit látkovou přeměnu a jako jediný hormon snižuje hladinu glukózy v krvi.
Sekrece inzulínu do krevního řečiště závisí na hodnotě glukózy. Vyšší koncentrace glukózy v krvi má za následek vyloučení inzulínu do krve. Inzulín se naváže na inzulínový receptor v buňce, kde následně dochází ke spuštění kaskádové reakce, dále k otevření glukózového transportéru, pomocí kterého se glukóza dostane do buňky. Část glukózy buňka využije na energetický metabolismus a část promění na zásobní cukr – glykogen. Tímto způsobem se sníží množství glukózy v krvi a zároveň je inhibována produkce inzulínu pankreatem.
Co se stane, pokud je funkce inzulínu nedostatečná?
Při nedostatečné funkci inzulínu dojde k narušení transportu glukózy do buňky. V krvi bude glukózy nadbytek a v buňce nedostatek.
Varovné příznaky cukrovky
- časté močení
- zvýšený pocit žízně
- hlad
- úbytek hmotnosti
- špatné hojení ran
- opakované infekce (urogenitální, kožní)
- únava
- ztráta zraku
- svědění těla
- zápach acetonu (zejména z dechu)
- bolesti břicha
Výše uvedené příznaky jsou častější u DM 1. typu – u DM 2. typu mohou chybět nebo se objevovat v menší míře. V případě výskytu varovných příznaků je doporučeno vyhledat lékařskou pomoc.
DIAGNOSTIKA DM
Samotná diagnostika je založena na prokázání hyperglykémie za stanovených podmínek, tzn. opakované měření glykémie z venózní plazmy v různých dnech.
Sledované parametry:
- přítomnost příznaků diabetu + náhodná glykémie (kdykoliv během dne) ≥ 11,1 mmol/l
- glykémie nalačno (po 8 h hladovění) ≥ 7,0 mmol/l
- glykémie ve 120. minutě orálního glukózového tolerančního testu (oGTT) ≥ 11,1 mmol/l
JAKÉ TYPY DIABETU ROZLIŠUJEME?
Diabetes 1. typu:
- nejčastěji postihuje děti a dospívající, může se však projevit v každém věku
- je typický absolutním nebo velmi výrazným nedostatkem inzulínu
Tělo si vytváří protilátky proti vlastním beta-buňkám v Langerhansových ostrůvcích a postupně je ničí. Pacienti s DM 1. typu jsou proto odkázáni na podávání inzulínu.
Diabetes 2. typu
- vzniká v důsledku nerovnováhy mezi syntézou inzulínu v pankreatu a jeho využitím cílovými tkáněmi, případně díky nedostatečné citlivosti tkání na inzulín (tzv. inzulínová rezistence) vedoucí k hyperglykémii.
Rizikové faktory pro vznik DM 2. typu:
- genetická predispozice
- obezita
- faktory vnějšího prostředí
- stres
- nedostatek pohybu
- nadměrná konzumace jídla
Léčba pacientů s tímto typem cukrovky spočívá v podávání antidiabetik, které snižují hladinu glukózy v krvi – u těžko kompenzovaných pacientů se přechází na inzulínovou terapii.
Gestační DM (těhotenská cukrovka)
- vyskytuje se přibližně u 3–4 % těhotenství – ve většině případů se po porodu vrací do normálu
- pacientky jsou léčeny podáváním inzulínu
Ostatní typy cukrovky
- onemocnění pankreatu, cukrovka vyvolaná užíváním některých léků, dědičné poruchy beta-buněk, dědičné poruchy inzulínu…
DIABETES MELLITUS A ŽIVOTOSPRÁVA
Cukrovku, stejně jako některá další onemocnění, nelze úplně vyléčit. Avšak za pomoci správné životosprávy a farmakoterapie lze snížit hladinu glukózy v krvi na normální hodnotu, tím předcházet vzniku komplikací a zlepšit tak kvalitu života pacienta.
Samotná dieta by měla být vyvážená a pestrá.
Mezi její zásady patří tyto:
- nízký příjem tuků – méně než 30 % energetického příjmu (je nutné snížit hlavně nasycené tuky)
- omezení soli (méně než 5 g soli denně)
- optimální příjem bílkovin – zhruba 10–15 % denního energetického příjmu (50 % rostlinných a 50 % živočišných bílkovin)
- zvýšený příjem vlákniny – okolo 25–35 g denně
- zvýšený příjem komplexních cukrů – > 55 % daného energetického příjmu, nutno omezit jednoduchý cukr
- snížení příjmu alkoholu – méně než 30 g denně
- optimální příjem tekutin – 2–3 l denně
- rozdělení jídel do 3–4 denních porcí
Je třeba nezapomínat na individualitu každého pacienta, proto i úprava životosprávy by měla být vždy individuální.
SELF-MONITORING GLUKÓZY V KRVI (= KONTROLA HLADINY GLUKÓZY V KRVI)
K samotnému měření slouží tzv. glukometr.
Vzhledem k tomu, že se glykémie během dne mění, měl by si každý pacient vést glykemický profil. Rozlišujeme 2 typy profilu:
- Malý glykemický profil – 3–4 měření před hlavními jídly a před spaním
- Velký glykemický profil – 8 měření denně – před hlavními jídly a 2 hodiny po nich, před spaním a ve 3 hodiny ráno
Cílem je vždy upravit výkyvy glykémie pacienta a dosáhnout normoglykémie.
PharmDr. Patrícia Čečková
Pro více informací navštivte www.mojelekarna.cz
Široká nabídka produktů, profesionální poradenství, skvělé ceny a osobní odběr do více než 270 lékáren ZDARMA při nákupu nad 399 Kč.